Logo Izbica Kujawska

02.10.2020

Informacja prasowa

17 tysięcy firm może dodatkowo skorzystać ze zwolnienia z opłacania składek

Po wydaniu przez Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów dodatkowych wyjaśnień ze zwolnienia
z opłacania składek skorzystają kolejni przedsiębiorcy, którzy pierwotnie nie spełnili kryteriów pozwalających na udzielenie takiej pomocy. W całym kraju może to dotyczyć nawet 17 tys. firm.

Do 30 czerwca przedsiębiorcy mogli złożyć do ZUS wniosek o zwolnienie z opłacania składek. Dotyczyło to składek na ubezpieczenia społeczne, ubezpieczenie zdrowotne, Fundusz Pracy, Fundusz Solidarnościowy, Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych, Fundusz Emerytur Pomostowych. W województwie kujawsko-pomorskim takie wnioski za marzec złożyło 80,2 tys. płatników, za kwiecień niemal 87,5 tys., a za maj ponad 88,1 tys. Natomiast kwota składek z jakiej do tej pory zostali zwolnieni przedsiębiorcy w naszym regionie to ponad 619,5 mln zł. – informuje Krystyna Michałek, rzecznik regionalny ZUS województwa kujawsko-pomorskiego.

Zgodnie z wytycznymi Komisji Europejskiej zwolnienie z opłacania należności z tytułu składek stanowi pomoc publiczną. Pomoc ta mogła zostać przyznana przedsiębiorstwu, które na 31 grudnia 2019 r. nie znajdowało się w trudnej sytuacji w rozumieniu rozporządzenia Komisji (UE). Trudna sytuacja to taka, w której firma m.in. zalegała z opłacaniem składek za okres dłuższy niż 12 miesięcy lub spełniała kryteria kwalifikujące do objęcia postępowaniem upadłościowym.

- Jednak zgodnie z dodatkowymi wyjaśnieniami z Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów w przypadku przedsiębiorstw, które na dzień 31 grudnia 2019 r. znajdowały się w trudnej sytuacji należy zweryfikować, czy na dzień złożenia wniosku o zwolnienie z opłacania składek sytuacja ta nadal trwała. Jeżeli okazałoby się, że przedsiębiorca składając wniosek nie miał już zaległości w opłacaniu składek wówczas zwolnienie będzie mu przysługiwać. Dodatkowa weryfikacja obejmuje również firmy istniejące krócej niż trzy lata, które nie były objęte postępowaniem upadłościowym i nie otrzymały pomocy na ratowanie (która nie została spłacona) lub restrukturyzację. - wyjaśnia Krystyna Michałek

To bardzo dobra wiadomość dla przedsiębiorców. Dodatkowe wyjaśnienia z UOKiK oznaczają, że więcej przedsiębiorców będzie mogło skorzystać ze zwolnienia z opłacania składek. W całym kraju może to dotyczyć nawet 17 tys. firm.

ZUS prześle formularz

Przedsiębiorcy, którzy złożyli wniosek o zwolnienie do 30 czerwca, ale z powodu zaległości w składkach  nie otrzymali ulgi,  w najbliższych dniach otrzymają od ZUS specjalny formularz, który należy przesłać do Zakładu w terminie 7 dni od daty otrzymania pisma.

Krystyna Michałek

Rzecznik Regionalny ZUS